duminică, 12 iunie 2016

Road Trip - Castelul Corvinilor

Pe racoare, vreme numai buna de plecat intr-un road trip. Cum printesele sunt la mare cautare in zilele noastre (...de cavaleri :p) am zis sa dam o fuga pana la Castelul Corvinilor, poate gasim pe acolo.
Asa ca am facut trupa mare, am bifat check-listul si-am purces la drum, intr-o calduroasa dupa-amiaza de vineri.

Pentru detalii si descrieri mai amanuntite puteti downloada Docomentul traseului de aici. Iar aici gasiti o versiune mai veche a aceluiasi traseu.

Obiectivele traseului sunt cele de mai jos iar indicatii despre cum ajungeti acolo gasiti ori in Document ori folositi cu incredere Google Maps, fiecare dupa nevoi/posibilitati.

  • Biserica dintr-un lemn 
  • Manastirea Govora 
  • Muzeul Trovantilor 
  • Manastirea Horezu 
  • Manastirea Polovragi 
  • Pestera Polovragi 
  • Pestera Muierii 
  • Manastirea Tismana 
  • Targu Jiu 
  • Biserica Densus 
  • Sarmizegetusa Ulpia Traiana 
  • Biserica si Cetatea Colt 
  • Castelul Santamarie Orlea 
  • Lacul Cincis
  • Castelul Corvinilor 
  • Manastirea Prislop 
  • Rezervatia de Zimbri din Hateg 
  • Curtea de Arges

Noi n-am reusit sa facem toata lista de obiective pentru ca...timp si vreme. Insa se pot face in 3 zile usor, daca vreti sa le vedeti pe toate.
Biserica dintr-un lemn
O asezare bisericeasca foarte curata si linistita (cum dealtfel sunt toate).



Diaconul grec, Paul de Alep in timpul calatoriilor sale pe meleagurile Tarilor Romane, pe la 1653-1658,  insotind pe Patriarhul Macarie al Antohiei, sustine ca un calugar a gasit intr-o scorbura a unui stejar secular icoana Maicii domnului.




Mai spune ca acesta aude o voce care l-a indemnat sa construiasca in acel loc o biserica din acel stejar secular.
Potrivit unei vechi traditii locale, ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al XVI-lea, prin edificarea in acest loc a materialului unui singur stejar. Ea a fost ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza si azi in biserica de piatra a manastirii. In baza acestei traditii asezarea monahala de aici poarta numele Dintr-un Lemn.



Muzeul Trovantilor
Trovanti pot fi intalniti in mai multe zone din Romania, dar cei de la Costesti impresioneaza prin diversitatea formelor.
Trovantii de aici sunt impresionanti prin dimensiunea lor, de la doi-trei centimetri pana la aproximativ cinci metri, dar si prin forma lor”, a spus presedintele Asociatiei Kogayon.
Trovantii sau concretiunile grezoase reprezinta cimentari locale in masa nisipurilor ce le contin, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare.
  
Manastirea Horezu
Manastirea a fost zidita intre 1660-1697 sub domnia lui Constantin Branconeanu si reprezinta un monument reprezentativ al stilului brancovenesc.
 

Legenda spune ca de teama turcilor, mesterii lucrau numai noaptea cand cantau huhurezii, de aici se trage si numele manastirii.



Pestera Polovragi
Este o pestera calda si umeda – adica asa cum trebuie: temperatura constanta 9 grade si umiditate medie 90%.

 
Cei 800 de metri de galerie vizitabila (din cei peste 10 kilometri cartati de speologi din amonte catre aval) reprezinta marea varsare, iar poarta turistica este avalul, ceea ce explica dimensiunile impresionante de la intrare si, totodata, necesitatea opririi vizitarii incepand cu portiunea inaccesibila publicului larg.
Ghidusa este o doamna foarte vioaie si glumeata care ne-a povestit pe indelete secretele pesterii, ajutata fiind de veteranii pesterii, catelusa Lola si cavalerul ei Bogdanel. Ghida ne-a povestit, foarte impresionata, cum Lola ajuta turistii in pestera, le arata pe unde e apa mare sa nu calce, calcand ea prin apa mica, cere poza cuibarindu-se la picioarele tale si insoteste turistii pe traseele din Masivul Parang.

Pestera Muierilor

Peştera Muierilor are o lungime de aproape 4 kilometri şi a fost electrificată între anii 1963 şi 1978, fiind, în mod evident, prima peşteră electrificată din România. Peştera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, nu de oameni, ci de râul care trece prin peşteră în drumul său spre vărsare, râul Galbenul.
Nu se ştie cu exactitate de unde provine numele peşterii, întrucât în jurul ei există mai multe legende. Una dintre ele spune că numele a fost dat din perioada marilor războaie care aveau loc în perioada străveche. Atunci, bărbaţii plecau la luptă şi îşi lăsau femeile şi odraslele în „grija naturii”, şi nu a sorţii – familiile războinicilor erau ascunse în sânul acestei peşteri pentru a fi protejate în calea năvălitorilor. Peştera era numai de ei ştiută şi oamenii rămâneau acolo până ce trecea urgia.

Atentie ca iesirea se face la ~800m de intrare, drum pe care va trebui sa-l parcugeti pe sosea. Daca sunteti mai multe masini, indicat ar fi sa lasati cate o masina la fiecare capat. Credeti-ma, e util mai ales cand ploua cu butoiu' !!!

Manastirea Tismana

Mănăstirea Tismana este cel mai vechi așezământ monahal încă în funcțiune din Țara Românească.
Ctitorul mănăstirii este Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana (1310–1406) – lui îi aparține alegerea a arhitecturii și a decorațiunilor acesteia. Construcția din zid a fost realizată cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu I (1377–1383) și fiii acestuia Dan I (1383–1386) și Mircea cel Bătrân (1386–1418).
Cuviosul Nicodim a înființat la Tismana prima școală din țară de caligrafi și copiști de cărți bisericești în diverse limbi. Tot aici a funcționat prima școală de călugări învățați dintre care se recrutau viitorii episcopi, mitropoliți, dieci pentru cancelariile domnești și boierești.
Aici s-au păstrat cele mai vechi documente începând cu sec. al XIV-lea care au pus bazele istoriografiei românești. Obiecte foarte valoroase au fost duse în Primul Război Mondial la Moscova spre păstrare.
Toponimul cuvantului Tismana vine de la "loc fortificat de ziduri". Insa, numele poate fi luat si de la arborele "tuia/tis" care impadurea pe vremuri aceste locuri.

Pe drumul de intoarcere spre Targu Jiu am mancat la un super restaurant pe care vi-l recomand, nu numai ca restaurant ci si ca un popas mai mare sau chiar un eveniment. Domnisoare de la receptie a fost foarte amabila si cu toate ca aveau eveniment ne-au gasit totusi o masa iar mancarea a fost delicioasa!!! Ca sa nu mai zic de locatie, care e rupta din basme! Locatia se numeste Casa Danielescu (www.casadanielescu.ro)



Targu Jiu
Arta lui Brancusi, expusa permanent in Targu Jiu are tot timpul vizitatori. In weekend mai ales, la Poarta Sarutului si Masa Tacerii se formeaza cozi de miresici cu alai si fotografi.


La Coloana Infinitului insa este mai aerisita atmosfera iar daca ajungeti spre inserat gasiti chiar gol.  

Sarmizegetusa Ulpia Traiana
In antichitate romanii au construit aici capitala provinciei Dacia, colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Zidurile oraşului aveau o lungime de 500 x 600 m şi închideau în interior o suprafaţă de aproximativ 33 ha. Pe o suprafaţă de 60-80 ha, în afara zidurilor de incintă ale oraşului, romanii au construit numeroase monumente publice, case particulare, morminte, etc.

Ruinele ramase din fosta capitala dacica romanica sunt frumos semnalizate si detalii cuprinzatoare se afla in fata fiecareia. Pentru iubitorii de istorie si cei cu imaginatie bogata ruinele ramase sunt suficiente cat sa va faceti o idee despre cum arata centru cetatii dacice.
 Biserica Densus
Biserica din Densuş, situata la cativa kilometri de Ulpia Traiana Sarmisegetusa, isi pastreaza inca secretele astfel incat nimeni nu poate spune cu certitudine cand a fost ridicata. Istoricii au pareri impartite. Unii spun ca ar fi fost ridicata pe ruinele unui edicifiu pre-crestin din Dacia, altii cred ca a fost ridicata pe fundatia unui templu inchinat zeului Marte, multi spun ca biserica a fost mai intai un mausoleu inchinat generalului Longinus Maximus, ucis de daci, Nicolae Iorga o plaseaza in secolul al XVI-lea iar istoricul de arta Vataseanu crede ca ar fi din ultimul sfert al secolului al XIII-lea. Cert este un singur lucru: la ora actuala este cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin slujbe.
Toate bisericile din zona au fost stricate de către calvini, în special picturile lor. Aflam dintr-o ştire din 1701-1702, când în biserica din Densuş erau doi preoţi care făceau slujba alternativ, un preot calvin şi unul orthodox: când oficia cel dintâi, icoanele erau întoarse cu faţa la perete. Când slujea celălalt, credincioşii le întorceau la loc. Toate picturile din biserică au fost stricate şi apoi văruite.
În biserică au intrat şi turcii. Aceştia, la rândul lor, au stricat picturile şi au dat foc materialului lemnos. Ochii sfinţilor au fost scoşi, dar să ştiţi că sfinţii de la Densuş văd!

Rezervatia de Zimbri din Hateg

Rezervaţia de Zimbri Slivuţ - Haţeg este prima din ţară unde au fost aduşi zimbri, din Polonia, în urmă cu aproape o jumătate de secol. Aici, aceştia s-au înmulţit şi au fost duşi să populeze alte rezervaţii de zimbri din ţară. Rezervatia se mândreşte cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul României, unde zimbrul european şi-a făcut apariţia.
Se doreşte reamenajarea şi transformarea ei într-un important punct de atracţie turistică. Valoarea investiţiei se ridică la o sumă de aproximativ trei milioane de RON. În România mai există doar două rezervaţii de zimbri, cea de la Neamţ şi cea de la Bucşani (care are circa 40 de exemplare), iar în Europa se pare că singurele exemplare mai pot fi găsite doar în Ucraina şi Polonia.

Castelul Corvinilor

Fiind una din cele mai mari si mai vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaste in timpul acestuia insemnate transformari.

El devine astfel o somptuasa locuinta nu numai un punct strategic intarit. 
Cu trecerea anilor, diversi stapani ai castelului I-au modificat infatisarea inbogatindu-l cu sali, turnuri si camere de onoare.
 

  
 

  


Enjoy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu