miercuri, 15 iunie 2011

De o zi: Vulcanii Noroiosi

Sambata dimineata...caldura mare spre mai mare, mon cher.
Ne facem de cap si ne trezim in toiu zilei, cand soarele era deja plictisit sa isi tina caldura doar pentru el, si arunca cu ea in noi, adicatelea pe la orele 11:00. Pana sa apucam sa dam cu un strop de apa la ochi, in spirit economic, se face 1 si ne gandim cum sa impingem de la spate restul zilei...

De plictiseala, bag un ochi in folderul "Road-Tripuri" sa vad ce ar mai fi de facut, poate-mi vine vreo idee, un' sa fug asa pe nepusa masa.
Gasesc ceva, trimit rapid pe mail (ca sa-l am pe telefon ;) ), imi arunc o geaca in masina (cine stie cum te prinde ploaia, sau cum pleci cu ploaia in spate), bineinteles aparatul foto si la 2 am plecat.

Vremea: ploioasa, dar cu ceva noroc si cu un dans ... de orice fel, da' nu al ploii ... se pot prinde ferestre de soare la momente oportune, pentru facut poze de pus in rama, album, facebook, avatar messenger sau desktop la monitor.

Destinatia: Vulcanii Noroiosi din Buzau (si ce obiective se pot prinde pana la-nserat).
Drumul spre Buzau este bun si scurt. Per total ~450Km.

Harta cu traseul facut o gasiti aici : link
Un traseu mai complet gasiti in pagina de Download-uri! Traseul respectiv cuprinde mai multe obiective + un drum pana la Cascada Putna (traseu de 2 zile).

Buuunn...si am plecat pe E85 (iesirea prin Colentina - spre Urziceni) pana la Buzau. Aici am luat-o pe centura (tineti drumul pe partea stanga si urmariti indicatoarele spre Brasov). Apoi am facut stanga in momentul in care, pe sub podul de pe care am venit, mi'a sarit pe retina un drum mic plin de gropi mici :) DN10 mai este cunoscut in literatura rutiera. Pe el am mers pana in localitatea Satuc. Aici am cotit dreapta, am traversat o cale ferata, un pod si, imediat, am cotit iar, de data asta spre stanga si am avut incredere in indicatoarele spre Pacle (Mari sau Mici). Drumul este bun (chiar daca pe ici pe colo sunt cateva portiuni stricate) iar peisajele, in caz ca prindeti o zi dupa cum va este sufletul (aplicabil daca aveti sufletul frumos), sunt superbe. Sunt ele superbe si pentru amatorii de ploaie fara nici o problema.





Noi am mers doar pana la Paclele Mici (care sunt mai departe decat Paclele Mari, dar la care se ajunge cu masina pana la 2-300m de "vulcani"), pentru ca la Paclele Mari (asa am auzit din vecini) trebuie sa-ti lasi masina ceva mai jos si s-o iei la perpedes, la deal, pret de ~500m. Adica adevarata cura de slabire si dusman pentru burti.
Plus ca nu mi s-au parut mari chestii nici Paclele Mici (care sunt mai mari decat Paclele Mari:)), drept urmare am renuntat la cele Mari.
La Paclele Mici se practica o mini parcare moca chiar langa biletzar. Pretul unui bilet nu-l mai stiu, oricum, e o suma modica, undeva intre 2 si 6 lei (pentru studenti, regim preferential, "renumeratie mica", asadar urmarim graficul pretului cu tendinte spre 2).


Daca tocmai a plouat, sau se vede ca e moale pamantul (cum am prins noi), cu toate ca ar fi soare, va recomand sa mergeti in picioarele goale. Cu orice v-ati incalta e degeaba...poate doar in cizme de cauciuc (nu recomand adidasi albi, cum am vazut ca au avut placerea unii turisti). Un bidonoi de 5L de apa, sau ceva lichid nelipicios, e bine venit pentru ca apa de la rezervorul de peste drum e in regim "picatura chinezeasca". Deci, reiau, goi - apa - servetele si aparat foto. Aaa...si sa stati bine la partea de echilibru :D



Daca insa este uscat...mergeti cum va taie capul.



Noi cand ne-am dus, am hotarat ad-hoc sa vedem Manastirea Ciolanu intai, apoi Tabara de sculptura de la Magura si apoi Vulcanii. Doar ca e un pic ocolit drumul (cam 20Km in plus dar e drum judetean ce trece prin multe sate - dupa cum vedeti in harta).



Cel mai bun traseu este, insa, asa:
Bucuresti - Buzau - Satuc - Vulcanii - Magura - Man. Ciolanu - Lacul Siriu - retur.

La Manastirea Ciolanu cat si la Tabara nu e de pierdut mult timp. Nu sunt cu nimic deosebite fata de altele...se poate pierde o jumatate de ora pentru amandoua.

La intersectia DN10 cu 203G, recomandabil, este de pierdut mai mult timp :D

Complex Magura
(link)

Aici aveti si cazare si mancare la preturi ok iar mancarea este foarte buna. Cadrul de servire este unul foarte placut, pe 3 niveluri cu o curte foarte mare. Am plecat placut impresionat de acolo si sigur voi reveni daca ajung prin zona.

De aici, cu burtile pline, am plecat spre Lacul Siriu. Kilometrii sunt vreo 50 la numar, insa cred ca cineva nu a numarat bine, sau e alta unitate de masura, pentru ca drumul mi s'a parut mai lung de 50 km. Calitativ, este ok, negropos, dar strabate multe localitati.




Ajunsi pe baraj am facut cateva poze la apus, cu apusul in fata, cu apusul in spate, cu apusul pe umar, zambind, seriosi, si ne-am intors. E dragut, dar daca treci in fuga (fuga insemand sub 30 minute), nu prea merita drumul pana acolo. Poate o idee ar fi sa ramai la o pensiune cu vedere catre lac si sa incingi un gratar seara, cu ceva usor, o ceafa de porc, niste marshmellowshi, niste dovlecei, rosii, branza, pui, si alte nevietuitoare...

Concluzionand, pentru o singura zi mi s-a parut un pic obositor si solicitant, chiar daca n-au fost multe ore (in jur de 10 seara eram acasa).

Noroc ca au fost drumurile bune.

Atentie la RADARE!!! Atat in Magura, cat si pe drumul spre Siriu. Mai ales in curbe si dealuri!!!Tineti-va caii in frau!!!

P.S.: gasiti traseul cu mult mai multe descrieri in DOC-ul din DOWNLOADS!!!

Vizualizaţi Vulcanii Noroiosi (pe fuga) pe o hartă mai mare