vineri, 29 octombrie 2010

Trekking Cheia - Islaz - Mt. Rosu - Valea Berii

Hey...cam pustiu pe aici. Am zis sa va mai trezesc din amorteala toamnei si sa va mai propun 2 trasee usoare, de weekend. Ar fi bine de facut pana nu se strica vremea pentru ca peisajele de toamna sunt superbe.
Primul traseu este cu pornire si sosire din si in Cheia. Se pleaca din fata Manastirii Cheia, drept inainte spre munte (sau din fata Hotelului Ciucas) si se urmaresc marcajele. Pentru acest traseu se va merge pe Punct Albastru. Tineti drumul drept si dupa intersectia cu DN1A continuati pe drumul forestier "La Islaz". Acest traseu este proaspat marcat si deschis publicului (2009 - vezi aici).
Intrarea pe drumul forestier

Multe nu prea sunt de spus...prima jumatate a drumului este aproape plana, trece printr-o padurice apoi va duce la poalele Zaganului unde se vede toata creasta Zaganu - Gropsoarele.
...paduricea
...creasta Zaganu - Gropsoarele
In continuare pe drumul forestier si la prima rascruce mergeti prin stanga iar la urmatoarea prin dreapta. 
...prima rascruce
...un pic dupa a doua rascurce
De aici incepe urcusul dar nu e ceva de speriat. Cam in 30min ajungeti la Cabana Muntele Rosu, unde puteti pleca pe mai multe trasee. Tot aici se mananca bine si relativ ieftin. Noi am ales ca drum de intoarcere Valea Berii care ne-a scos undeva pe DN1A.
...urcusul

...spre Valea Berii
Acest traseu (Punct Rosu) nu este foarte bine marcat, cel putin la inceput, insa este o poteca batatorita care va scoate unde trebuie. Iarna e mai dificil, dar daca mergeti incet si cu ochii pe copaci nu cred ca o sa va rataciti...prea tare :P
Traseul merge paralel cu raul si dupa primele 15min coboala chiar langa el...de aici si numele traseului Valea Berii. Si nu, contrar asteptarilor, nu curge pic de bere p-acolo...doar apa...si aia plata.
...probabil sanul din care curgea odata berea :))
...paraul Berii...plin cu apa
Peisajul de toamna este foarte frumos insa tot traseul este prin padure, pana iesiti de pe traseu si ajungeti pe drumul forestier Valea Berii. Aici se vede foarte frumos Bratocea...

Bratocea
De aici se iese imediat pe DN1A. Din cauza ca harta dupa care ne-am luat nu era foarte precisa a trebuit sa ne intoarcem pe sosea pana in Cheia (~2Km) dar ca sa evitati mersul pe jos, urcati pe DeNeu cam 500m (adica o luati in dreapta cum iesiti la sosea) si pe stanga veti da de un indicator (Cruce Albastra) care va va duce pana-n Cheia traseul Cheitelor (va scoate fix la Complex Zaganu).
Cam acesta este traseul, scurt dar frumos. Merge sa va dezmortiti sau sa incheiati anul montan cu peisaje colorate (pentru cei ce nu urca iarna pe munte).  Intre timp noi mergem sa mancam. Ne vedem in Brasov, pe Tampa: (link)